Neler yeni

IRCForumları - IRC ve mIRC Yardım ve Destek Platformu - İRCforumlari

Duyuru; 📢

Forumda 'Tanıtım Yazısı' şeklinde Sitelerinizin Tanıtımını Yaparak sitenizi yükselte bilirsiniz.İRCForumları Ailesi İyi Forumlar Diler.!

PM Kuralları; 📢

Forumunda yer alan bir konuya istineden kesinlikle (özel mesaj) yolu ile destek talep etmeyiniz, zira bu tip alınan mesajlar kesinlikle cevapsız kalacaktır. İlgili konuya istinaden forumda destek konusu oluşturunuz.

İçerik hk; 📢

Sizde bilgi deneyim sahibi olduğunuz konu ve alanları forumda kolayca paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir, oluşturduğunuz ticari konular sayesinde kazanç elde edebilirsiniz.

sohbet Online Okey Reklam Reklam
okey oyna

Root

Forum Sahibi
Yönetici
1 Şub 2022
1,301
219
63
www.ircforumlar.com
Fonksiyonlar (Proc kullanimi)

Fonksiyonlar tipki matematikteki fonksiyon mantiginda calisir. Bu bize surekli ayni islemi yazmak yerine bir kere bir yerde bu fonksiyonu tanimlayarak istedigimizde oradaki bilgileri islemleri uygulamamizi saglayan cok pratik bir yontemdir.

Fonksiyonlar genel itibariyle grup calismalarinda kullanilmasinda buyuk fayda ve kolaylik saglar. Ornegin surekli olarak bir matematik islemini yapmak icin matematiksel tanimlari kullanmak yerine bir fonksiyon'u buna tanimlayarak sadece o fonksiyon'u cagirmak sabit tanimlar yerine kendi yontemimizi ve daha kolay anlasilir bir islem dizesi olustırmamizi saglar. Nitekim kapsamli calismalarda mutlaka kullanilmasi onerilir, satir tasarrufu ve karisikligi bu sekilde engellemis olacaksiniz.

Fonksiyon yazilim kurali soyle olmalidir:

proc fonksiyon-adi { degisken1 degisken2 .... degiskenN} {
fonksiyon calistrildiginda yapilacak komutlar
}


Bir fonksiyon tanimlandiginda o fonksiyon cagirilmadigi surece calistirilmaz. Yani TCL fonksiyonlari denetler ama kullanilmadigi surece calismaya hazir bekletilirler.


proc deneme { } {
putlog "Bu bir denemedir"
}


Bu basit bir fonksiyondur ve parantezler icinde hic bir degisken yapiya sahip degildir, kullanimindan ortaya cikacak sonuc ekrana Bu bir denemedir yazisini yazdiracaktir. Kullanimi herhangi bir yerde deneme seklinde calismasini saglayacaktir.

Daha iyi anlamaniz icin fonksiyon yapisini genisletelim;

proc msg {konum yazi} {
puthelp "PRIVMSG $konum :$yazi"
}


TCL script'imiz icin msg adinda bir fonksiyon olusturduk ve bu bize istedigimiz yerde msg <kanal|nick|> <mesajimiz> yazarak belirtigimiz bir konuma msaj yazma ozelligi kazanmamizi saglayacaktir.

PUTSERV "PRIVMSG #kanala mesajimiz" yazisini surekli olarak kullanmak yerien bu sekilde msg #kanal msajimiz seklinde basit olarak kullanmamizi saglamistir.

Ornek bir sorgu ve msg fonksiyonunun kullanimi soyle olmalidir.

if {$botnick == "Botunadi"} {
msg #kanal $botnick dogrulandi ve islemler gerceklestiriliyor
} else {
msg #kanal $botnick dogrulanamadi ve islemler iptal edildi
}

$botnick
degiskeni Botunadi ile karsilastirildiginda eger sonuc dogru ise #kanal kanalina botadinin dogrulandigi ve islemlerin gerceklestirildigi mesajini alacaksinizdir, aksi taktirde dogrulanmadigini belirtilen bir mesaji yine ayni kanalda uyari olarak alacaksiniz.

proc msg {konum yazi} {
puthelp "PRIVMSG $konum :$yazi"
}

msg <kanal|nick> <mesaj>


Kullanimi sonrasi 1. ve 2. turler fonksiyon icerisinde belirilen konum ve yazi degiskenlerine atanarak yorumlamamizi ve bu yorumlari islememizi saglamaktadir. Bu da bizi bir cok islemi tek tek yazmak yerine surekli kullandigimiz deyimleri ifadeleri fonksiyon ile yorumlamak cok daha hizli sonuclar almamizi ve pratik yazma isleminde hizlanmamizi saglar.

Bunlar sahsi fonksiyonlardir ve degiskenlerini kendimiz duzenleyebilriz, fakat bazi durumlarda fonksiyonlarin tasiyacagi degiskenler onceden belirtilmis ve calismasi icin bilindik sekilde kullanilmalidirlar, ornegin bir !kural komudu uygulanacaksa bunun calistiracagi fonksiyon mutlaka asagidaki gibi olmalidir


bind pub - !kural kural

proc kural { nick uhost hand chan text } {
uygulanacak komutlar dizesi
}


Bu islem sonucu parantezde gormus oldugunuz degiskenler ne ise yaramaktadir:

nick Komudu uygulayan kisinin Takma ismi Nick'ini tasimaktadir ve $nick ile cagirilir.
uhost Komudu uygulayan kisinin hostname'ini barindirir ve $uhost ile cagirilir.
chan Komudun uygulandigi kanali ifade eder ve $chan ile cagirilir.
text !kural kullanimi sonrasinda yazilmis yazilari tasir $text ile cagirilir.

Ornek:

proc kural { nick uhost hand chan text } {
putlog "Komudu kullanan nick: $nick"
putlog "Komudun kullanildigi kanal: $chan"
putlog "Komudu kullanan kisinin host bilgileri: $uhost"
putlog "!kural komudu ile gelen yazilar: $text"
}

Not:
Bazi nedenlerden dolayi 1 ay sonra burada yayinlanip kisilerin bilgi edinmesini uygun gordum.

Yayinlanma ilkesi; yalnizca altta belirtilen yazar adi ve iletisim yolunun gostermesidir.

Yazar: Adil Bülbül (aCoustiC)
Email: acoustic@realcoder.com
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst