Ü
Üye silindi 127
Ziyaretci
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, şiirlere kitaplara konu olan çay tarihi ile de oldukça dikkat çekici. Çayın tarihçesi tahmin edilenden de çok eskilere taa Çin İmparatorluğunun M.Ö. 2737 yıllarına kadar dayanıyor. Başta medikal sebepler ile tedavi amaçlı kullanılmaya başlanan çay zaman ilerledikçe vazgeçilmesi mümkün olmayan bir içeceğe dönüşen keyifli bir yolculuk serüveni geçiriyor.
Rivayete göre Çin ‘in imparatorlarından biri olan Shen Yung, tesadüfen çay yapraklarının suya düşüş anına ve renk verişine şahit olur. Bundan oldukça etkilenen imparator yine rivayete göre 7 yıl boyunca o bölgede sürekli çay içer. Ardından Kore, Japonya ve Vietnam gibi farklı şehirlere de yayılmaya başlayan çay 18. yüzyılda Portekiz ‘e kadar ulaşır. Çin ‘den giden çay eksperlerinin çay endüstrisini bu alanlara kadar yayması, geliştirmesi ile birlikte çay artık Avrupa ‘ya yayılmaya başlar.
Ancak bir çok yerde örneğin Hindistan ‘da çay bir içecek olarak değil medikal amaçlar ile sağlık alanında kullanılmaya devam eder, içecek olarak tüketildiği yerlerde ise pahalı bir içecek olarak görüldüğü için sadece özel davetlerde tüketilir. 1785 yılından sonra burjuva içeceği olmaktan çıkıp her kesime yayılan çay artık günlük kullanıma başlamıştır.
Öyle büyük bir büyüme yaşanıyor ki 1924 yılında devlet Rize’de çay yetiştirilmesi konusunda bir yasa dahi çıkarıyor. Yapılan geliştirmeler ve yenilikler ile birlikte günümüzde çay üretiminde hala dünyanın ilk 10 ülkesi içerisinde yer alıyoruz.
Rivayete göre Çin ‘in imparatorlarından biri olan Shen Yung, tesadüfen çay yapraklarının suya düşüş anına ve renk verişine şahit olur. Bundan oldukça etkilenen imparator yine rivayete göre 7 yıl boyunca o bölgede sürekli çay içer. Ardından Kore, Japonya ve Vietnam gibi farklı şehirlere de yayılmaya başlayan çay 18. yüzyılda Portekiz ‘e kadar ulaşır. Çin ‘den giden çay eksperlerinin çay endüstrisini bu alanlara kadar yayması, geliştirmesi ile birlikte çay artık Avrupa ‘ya yayılmaya başlar.
Ancak bir çok yerde örneğin Hindistan ‘da çay bir içecek olarak değil medikal amaçlar ile sağlık alanında kullanılmaya devam eder, içecek olarak tüketildiği yerlerde ise pahalı bir içecek olarak görüldüğü için sadece özel davetlerde tüketilir. 1785 yılından sonra burjuva içeceği olmaktan çıkıp her kesime yayılan çay artık günlük kullanıma başlamıştır.
Çayın Türkiye ‘ye Gelişi
Yaygınlaşana dek büyük yollar kat eden çayın Osmanlı toprakları ile tanışma öyküsü İstanbul ‘da yaşayan bir kaç esnafın dükkanında çay ithalatı yapması ile başlıyor. Çayı bu dükkanlardan öğrenen ve ne kadar değerli bir içecek olduğunu fark eden Osmanlı, Çin ‘den çay fidanları getirterek Bursa ‘ya ekmeye çalışıyor. Ancak hava ve toprak şartlarından dolayı Bursa ‘da çay yetiştirilemiyor. 1900 ‘lü yıllarda Karadeniz bölgesinde çay üretimi hız kazanıyor ve bu bölgeler artık çay ile anılan yerler haline geliyor.Öyle büyük bir büyüme yaşanıyor ki 1924 yılında devlet Rize’de çay yetiştirilmesi konusunda bir yasa dahi çıkarıyor. Yapılan geliştirmeler ve yenilikler ile birlikte günümüzde çay üretiminde hala dünyanın ilk 10 ülkesi içerisinde yer alıyoruz.