Neler yeni

IRCForumları - IRC ve mIRC Yardım ve Destek Platformu - İRCforumlari

Duyuru; 📢

Forumda 'Tanıtım Yazısı' şeklinde Sitelerinizin Tanıtımını Yaparak sitenizi yükselte bilirsiniz.İRCForumları Ailesi İyi Forumlar Diler.!

PM Kuralları; 📢

Forumunda yer alan bir konuya istineden kesinlikle (özel mesaj) yolu ile destek talep etmeyiniz, zira bu tip alınan mesajlar kesinlikle cevapsız kalacaktır. İlgili konuya istinaden forumda destek konusu oluşturunuz.

İçerik hk; 📢

Sizde bilgi deneyim sahibi olduğunuz konu ve alanları forumda kolayca paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir, oluşturduğunuz ticari konular sayesinde kazanç elde edebilirsiniz.

Sosyal Medya Paketleri sohbet sohbet Reklam Reklam Reklam Sohbet Zamanı Reklam Reklam

IRCd Alt yapısı ve Giriş Analizleri 'IRCd'e başlıyorum'

Root

Forum Sahibi
Yönetici
1 Şub 2022
1,295
217
63
www.ircforumlar.com
IRCd Alt yapısı ve Giriş Analizleri


Selam değerli IRC Takipçileri,


Herkesin ağızlarında pelesenk olduğu gibi IRC dünyası ölmekte midir bilinmez ancak, Web üzerindeki tarayıcılarla chat yapan insan sayısı gün geçtikçe çoğalmaktadır. Buna mukabil, Web üzerinden chat yapan insanların hepsi IRCd sistemlerini kullandığını bilmemektedir. İnsanlardan şu tarz cümleleri hepimiz gün geçtikçe duyuyoruz “ Hala MIRÇ KULLANIYOR MUSUN?”,”MIRÇ MI KALDI KI?”,”MIRÇ OFF KAÇ SENE ÖNCE KULLANMIŞTIM” ..

Ancak bilinmeyen noktalarına baktığımızda dünya üzerinde halen en çok kullanılan iletişim yollarından biri de IRC’dir. “MIRÇ” değildir.

Internet Relay Chat (IRC) sistemlerinin alt yapısını oluşturan tüm program ve programlamalara IRCd (Internet Relay Chat Daemon) adı verilmektedir. Bu konuda sizleri azcıkta olsa bilgilendirmeye çalışacağım. IRCd nedir ve kolları nelerdir? IRC sunucu ve istemci arasındaki ağdaki programlar, daemon’lar nedir? nasıl kullanılır? Sunucu ve İstemci arasındaki diyalogların şekillendiği programların tamamına ise daemon adını vermekteyiz. Derslerimizin konusu ise “Daemonlar nelerdir ve nasıl yönetilir?”

IRCd üzerinde ki tüm progr*****ların en çok kullanılan yolları; Telnet, Uzaktan Erişim, SSH’dır. Bu kavramları biraz açacak olursak;

Bu kavramların hepsi, internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan yazılımlara verilen genel isimlerdir.

Telnet ve SSH genel olarak Linux tabanlı sunucularda kullanılırken, Uzaktan Erişim daha çok Windows sunucularda tercih edilmektedir. Gördüğünüz çoğu IRC sunucusu ya Windows ya da Linux sistemlerini kullanmaktadır. Biz, en çok kullanılan IRCd yazılımlarını inceleyeceğiz.

IRCd sunucularının temel yapı taşları nelerdir ? IRC sunucularının temel yapı taşları IRC, Services ve Ek paketler (Proxy koruması, Drop uygulamaları)dir. Bunlar bize sunucunun sağladıkları imkanlardır. IRC Sunucularında mantık çok basittir. Herkesin mIRC ve WebChat üzerinde gördüğü “Ping? Pong!” bunu özetlemeye yetmektedir. “Ping ?”; Sunucu veya client’e (user) biçilen veri iken, “Pong!”; Sunucu veya client(user)’e biçilen veridir.

Şimdi bir sunucuya bağlantı yapmak için neler yapmalıyız. Örnek olarak, Linux tabanlı sistemlerde çalışan IRC daemon’ları inceleyelim. en çok tercih edilen bağlantı protokollerini kapsayan bir progr***** olan Putty’i bilgisayarımıza indiriyoruz.


Download Adresi;


Putty’i bilgisayarımıza indirdikten sonra, karşımıza gelen panelde, Hostname yazan yere bağlanacağımız sunucuyu yazarız, Sunucunun bize izin verdiği ölçü de Telnet veya SSH ile bağlantımızı ayarla***** Open tuşuna basarız. (Tercih SSH)

Böylece, Putty’e Bağlantımızı yapmış oluruz.


Kesin Bilinmesi Gerekenler

*** Web üzerinden chat yapılan serverların çoğunun kodlaması IRC kodlamasıdır.
*** IRC kodlaması, Windows ve Linux işletim sistemleri üzerine çalışır.
*** Sunucu üzerinde putty ile bağlantı yapılan SSH ve Telnet protokolleri Linux’tur.
*** Sunucu üzerinde DNS yoluyla uzaktan erişim sistemi genel olarak Windows’tur
*** Putty programı, Windows işletim sisteminden, Linux sunucuya SSH ve Telnet ile bağlantıya yarar.
*** IRCd ana yapısını IRC sistemi, Services Sistemi ve de Ek paket sistemler oluşturur.
*** IRC (Unreal3.2, PTlink) ve Services (ircservices,anope) sistemleri birbirlerinden bağımsız olarak çalışan, ancak birbirlerini tamamlayan sistemlerdir.
*** Bağlantı yapan userlara client, Bağlantı yapılan sunucuya ise server adı verilir.
*** mIRC sistemlerinin adı MIRÇ değildir. (em ay ar si) ya da direk (mirc) deyiniz.
 

Benzer konular

shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst